Mhrs Online Randevu

E-Reçete No Sorgulama







Hbys Personel Girişi

Laboratuvar Sonuçları

Hizmet Standartları

Uzman Hekimlerimiz/Bölüm ve Branşlar

Aramıza Yeni Katılanlar

Beslenme ve Diyet Köşesi

EMZİRME DÖNEMİNDE BESLENME

Büyümenin en hızlı olduğu yenidoğan döneminde bebeğin yaşantısında önemli bir konuda beslenmedir.Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması, tüm besin besin ihtiyaçlarını karşılaması, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulamaz bir besindir. Emzirme de annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünüdür, bu nedenle annenin bu dönemdeki beslenmesi çok önemlidir.

 

 

 

 

 

 

Emziren Anneye Pratik Öneriler:
• Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için hemen acele etmemelidirler. Bu süre 6 ay veya daha fazla sürebilir. Emzirme kilo verme sürecini kısaltır.
• Emziren anneler zayıflama diyeti uygulamamalı, ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeğe dikkat edilmelidir.
• Bebek emzirilirken daha fazla sıvı alınmalıdır.
• Vitaminlerden zengin sebzeler ve meyveler beslenmelerinde her öğün olmalıdır.
• Salam, sosis ve sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenilmemelidir.
• Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
• Kansızlığa yol açacağı için yemeklerle beraber çay içilmemelidir.Yemeklerden 1-2 saat sonra açık olarak içilmelidir.İçecek olarak ıhlamur,papatya,rezene gibi çaylar tercih edilmelidir.
• Tarım ürünlerinde haşare öldürücü ilaçlar kullanıldığı için tüm besinler iyice yıkanmalıdır.
• Sigara ve alkol kullanılmamalıdır.
• Bu dönemde annenin dinlenmesi önemlidir.
• Emzirme süresi her bebeğe göre değişebilir, doygunluğa ulaşması yani olgun kaliteli sütü emmesi beklenmelidir.


ANNELER İÇİN DOĞUM SONRASI VE EMZİRME DÖNEMİNDE
SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMI


SABAH KAHVALTISI:
1 su bardağı süt
1 yumurta veya 1 kibrit kutusu peynir
5 adet zeytin
1 yemek kaşığı bal veya reçel veya pekmez
1-2 ince dilim ekmek
1 adet meyve veya söğüş salata
ARA ÖĞÜN:
1adet meyve
ÖĞLE YEMEĞİ:
4-6 yemek kaşığı etli sebze yemeği(tavuk,balık,dana eti)
3 yemek kaşığı makarna veya pilav veya 1 kase çorba
1 kase yoğurt veya 1.5 su bardağı ayran
Mevsim salata(az yağlı)
1-2 ince dilim ekmek

ARA ÖĞÜN:
1 kibrit kutusu peynir
1 dilim ekmek
2 adet meyve
AKŞAM YEMEĞİ:
60-90 gr et (tavuk,balık,dana eti)
4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği
3 yemek kaşığı makarna veya pilav veya 1 kase çorba
1 kase yoğurt veya 1, 5 su bardağı ayran
Mevsim salata(az yağlı)
1-2 ince dilim ekmek
ARA ÖĞÜN:
1 su bardağı süt veya 1 kase yoğurt
1-2 adet meyve
veya 1 kase az şekerli sütlü tatlı

Not:Yemek aralarında bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir.

DİYETİSYEN GONCA PINARBAŞI

 

 

         

 GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerdendir. Bu dönemdeki beslenme tarzı, anne adayının ve doğacak bebeğinin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Yeterli ve dengeli beslenilmediğinde düşük, ölü doğum, düşük kilolu bebek ve bedensel ve zihinsel özürlü bebek doğumu; annede kansızlık görülmektedir.  Bu dönemdeki iki kişilik yemek yenilmesi gerektiği düşüncesi yanlıştır, fazla beslenmekte yetersiz beslenmek kadar anne ve bebek sağlığı için zararlıdır. Bu dönemde normal kilo ile gebe kalan annenin her ay ortalama 1 kg ağırlık kazanılması önerilmektedir. Gebelik döneminde önemli olan tüm besin gruplarının yeterli ve dengeli olarak tüketilmesidir.

 

Gebelik döneminde beslenmenizde dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Doğal, taze ve çeşitli besinler alın,
  • 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenmeye çalışın. azar azar sıkı sık yiyiniz,
  • Bol su için,
  • Çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketimini en aza indirin. İçecek olarak ayran, süt veya taze meyve sularını tüketiniz.
  • Tüm besinlerinizi tüketmeden önce çok iyi yıkayınız.
  • Pastörize edilmiş süt, mümkün değilse iyi kaynatılmış süt için,
  • Posalı yiyecekler tüketin,(örneğin; bulgur, kurubaklagiller, mevsim meyveleri, tam buğday unlu ekmek gibi),
  • İyotlu tuz kullanın,
  • Taze ve mevsim meyve ve sebzelerini tüketin,
  • D vitamini açısından güneş ışığından yararlanın.
  • Sigara ve alkol kullanmayınız. Sigara içilen ortamlarda bulunmayınız.

 

Gebelik Döneminde yeterli ve dengeli beslenebilmeniz için bir günde almanız gereken besinler ve miktarları

aşağıdaki gibidir;

 

1.GRUP: Süt-yoğurt grubu:                                                                 

  • 3 Su bardağı süt veya yoğurt

     

             2.GRUP: Et-peynir-yumurta grubu:

  • 2-4 Köfte kadar et(tavuk, balık, kırmızı et) veya 1 adet yumurta veya 4 yeme kaşığı kurubaklagil yemeği
  • 2-3 kibrit kutusu kadar peynir(pastörize veya kaynamış sütten yapılmış peynir tercih ediniz)

 

             3.GRUP: Tahıllar:

  • 4- 6 yemek kaşığı pilav veya makarna
  • 1-2 kâse çorba
  •  5-6 ince dilim ekmek

4. GRUP: Sebze –meyve grubu:                                                  

  • 3-4 porsiyon meyve
  • 2 porsiyon pişmiş sebze

 

 

5.GRUP: Yağ-şeker grubu:

  • 5-6 tatlı kaşığı sıvıyağ(yemeklerin içinde kullanılır.)
  • 1-2 adet ceviz içi veya 10 adet fındık

 

 

 

PORSİYON ÖLÇÜLERİ:

1 Porsiyon meyve: 1 küçük boy elma veya 1 orta boy portakal veya 1 küçük salkım üzüm veya 15 adet kiraz veya 1 adet incir veya 1 ince dilim karpuz-kavun

1 porsiyon sebze:  4-5 yemek kaşığı kadardır.

 

ÖRNEK BESLENME PROGRAMI

 

SABAH KAHVALTISI:

1 su bardağı süt

1 yumurta veya 1 kibrit kutusu peynir        

5 adet zeytin

1 yemek kaşığı bal  veya pekmez

1- 2 ince dilim ekmek

Söğüş salata

 

ARA ÖĞÜN:

1 porsiyon meyve

1-2 adet ceviziçi

 

ÖĞLE YEMEĞİ:

4-5 yemek kaşığı etli sebze yemeği (2-3 köfte kadar etli)

1 kase çorba veya 3-4 yemek kaşığıaz yağlı pilav veya makarna

4 yemek kaşığı yoğurt

Az yağlı mevsim salata

1-2 ince dilim ekmek

 

ARA ÖĞÜN:

1 kibrit kutusu peynir

1 ince dilim ekmek

1 porsiyon meyve

 

AKŞAM YEMEĞİ:

4-5 yemek kaşığı etli sebze yemeği (2-3 köfte kadar etli)

1 kase çorba veya 3-4 yemek kaşığı az yağlı pilav veya makarna

4 yemek kaşığı yoğurt

Az yağlı mevsim salata

1-2 ince dilim ekmek

 

ARA ÖĞÜN:

1 su bardağı süt

2 porsiyon meyve

 

 

 

                                                                                                                    DİYETİSYEN GONCA PINARBAŞI

DİYABET VE BESLENME

 

Diyabet nedir?

Diyabet ; pankreastan salgılanan insülin hormonun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Besinler, tüketildikten sonra şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır.

Diyabetli bireylerde insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir.

Kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık idrar çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür.

Şeker hastalarının kendilerini iyi ve sağlıklı hissetmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri gerekmektedir.

Devamını oku...

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR

 

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışmasını için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna ‘’ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME’’ denir.

Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunda yer alan besinler her öğünde, yeterli miktarda tüketilmelidir.

Devamını oku...

Ziyaret Saatleri


ÖĞLE: 12:30-13:30

AKŞAM: 18:30-19:30

Poliklinik Çalışma Saatleri

Başhekim ile İletişim                                      
 

 

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

İletişim

Sayın Ziyaretçimiz;

Hastanemize göndereceğiniz e-postalar ayırdedilmeksizin tek tek incelenmektedir. Göndereceğiniz e-postaların içeriği ve isminiz, mesaj içeriğine göre gizli tutulacaktır. Mesajlarınız Göndereceğiniz mesajın konusuna göre değerlendirilecektir. 

Mesajlarınızı yazarken lütfen etik kurallara uymaya ve mesaj formundaki bütün alanları "doğru bilgilerle" doldurmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde sizlere sağlıklı bir şekilde ulaşma, yanıt yazma veya teşekkür etme imkanımız olmayacaktır

Uz.Dr.İbrahim AKYILDIRIM
Başhekim/Hastane Yöneticisi
 

 

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

İletişim

Sayın Ziyaretçimiz;

Hastanemize göndereceğiniz e-postalar ayırdedilmeksizin tek tek incelenmektedir. Göndereceğiniz e-postaların içeriği ve isminiz, mesaj içeriğine göre gizli tutulacaktır. Mesajlarınız Göndereceğiniz mesajın konusuna göre değerlendirilecektir. 

Mesajlarınızı yazarken lütfen etik kurallara uymaya ve mesaj formundaki bütün alanları "doğru bilgilerle" doldurmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde sizlere sağlıklı bir şekilde ulaşma, yanıt yazma veya teşekkür etme imkanımız olmayacaktır

Op.Dr. M.İlhan YILDIZ
Başhekim/Hastane Yöneticisi
 

 

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.
 

Site İçi Arama

Aramıza Yeni Katılan Personellerimiz

No result...

Suya Sabuna Dokunun
Hekim Seçme
Recep AKDAĞ
Organ Bağış
Bağımlı Olma Özgür Ol
Hasta Hakları
Anne Sütü
Kan Ver Hayat Kurtar
TELEFON
0(356)4613408 Santral
0(356)4612002 Faks

ADRES: Kayalık Mahallesi-Sağlık Caddesi-No :56

Reşadiye/TOKAT

 
FAKS
----- Döner Sermaye
----- Eczane
----- İlaç Stok
----- Acil Nöbetçi Memuru
----- Hasta Hakları Birimi
----- Satınalma Birimi
----- Merkezi Satınalma
----- Doğrudan Temin
E-POSTA
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
 
 

Reşadiye Devlet Hastanesi Web Sitesi Ziyaretçilere Bilgi Vermek Amacı İle Hizmet Vermektedir. Yayınlan İçerikler Resmi İşlemlere Esas Oluşturmaz.

T.C. Sağlık Bakanlığı | Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu | Tokat İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Reşadiye  Devlet  Hastanesi
Tüm Hakları Saklıdır © 2014