Mhrs Online Randevu

E-Reçete No Sorgulama

Hbys Personel Girişi

Laboratuvar Sonuçları

Hizmet Standartları

Uzman Hekimlerimiz/Bölüm ve Branşlar

Aramıza Yeni Katılanlar

Beslenme ve Diyet Köşesi

DİYABET VE BESLENME

 

Diyabet nedir?

Diyabet ; pankreastan salgılanan insülin hormonun yetersizliği veya etkinliğinin azalması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Besinler, tüketildikten sonra şekere dönüşmek üzere parçalanırlar. Daha sonra bu şeker kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen şeker, pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelere taşınır.

Diyabetli bireylerde insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir.

Kan şekeri belli bir düzeyi geçince idrarla şeker atılmaya başlar. İdrardaki şeker miktarının artması ile sık idrar çıkma, aşırı susama ve çok su içme görülür.

Şeker hastalarının kendilerini iyi ve sağlıklı hissetmeleri için yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeleri gerekmektedir.

 

Diyabet Tipleri

Tip 1 diyabet:  Vücut çok az insülin yapar veya hiç insülin yapmaz.

Tip 2 diyabet:  Vücut insülin yapar fakat yeterli kullanılmaz.

Öneriler

 Öğün atlanmamalı, yemekler zamanında ve önerilen miktarlarda tüketilmelidir.

 Balık ve tavuk eti tercih edilmelidir.

 Etli yemeklere ayrıca yağ eklenilmemelidir.

 Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağlar tercih edilmelidir.

 Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

 Boya uygun vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalıdır. 

 

ŞEKER HASTALARININ BİLMESİ GEREKENLER;

 Hangi yiyeceklerde şeker vardır?

 Çay şekeri, şeker ve şekerlemeler, reçel, bal, çikolata, helva çeşitleri, hazır meyve suları, pasta ve tatlılar, meşrubatlar  vb. yiyeceklerin içindeki şekerler hızlı bir şekilde kan şekerine (glikoz) çevrilerek kana geçerler ve kandaki  şekerde ani yükselmeler meydana getirirler. Yüksek kan şekeri arzu edilen bir durum olmadığından bu tür yiyeceklerin diyette yer almaması gerekir.

 Hangi yiyeceklerde nişasta vardır?

Ekmek, pirinç, makarna, patates, un, mısır, mercimek, kuru fasülye, nohut gibi yiyeceklerin içindeki nişastada vücudumuzda şekere çevrilir, ancak bu tip yiyeceklerin içindeki nişastanın şekere çevrilmesi yavaş olduğundan kan şekeri daha geç ve daha yavaş yükselir. Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler ( kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi) düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlar.

 Diyetin posa içeriğini artırmak için neler yapılmalıdır?

  Beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyve tercih edilmeli,

  Kabuğu ile yenebilen meyvelerin kabuğu soyulmamalı,

  Taze sebze ve salata her öğünde bulunmalı,

  Kuru baklagiller daha sık tüketilmeli.

Öğün sayısı ve sıklığı ne olmalıdır?

Şeker hastalarının diyetlerinde önerilen yiyeceklerin zamanında ve önerilen miktarlarda yenilmesi kandaki şeker oranının hızlı bir şekilde düşmesini ve yükselmesini önler.

Bu nedenle uzun süreli aç kalmak veya öğün atlamak yanlıştır.

Öğün sayısı, sıklığı ve miktarı uzman sağlık personelince düzenlenmelidir.

Şeker hastalarında hareketin artırılması gerekir; yürüyüş, bisiklete binme, yüzme, bahçede çalışma gibi hareketlerle düzenli fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. 

 

Şeker hastalarında sakıncalı besinler?

  Şeker ve bütün şekerli tatlılar( bal, reçel, şurup, çikolata v.b.)

  Kurabiye, kek, pastalar, beyaz ekmek be benzeri çörekler, meşrubatlar (asitli ve gazlı içecekler, hazır meyve suları)

  Katı yağlar ve yağ içeri fazla olan besinler

  Salam, sosis, sucuk, pastırma gibi yiyecekler

  Sakatatlar ( karaciğer, beyin, dalak, böbrek, dil, işkembe vb.)

  Yağda kızartılmış yiyecek ve kavurmalar

  Aşırı tuz ve tuz içeriği fazla olan besinler ( konserve, salamura besinler, turşu)

Diyabetli besinlerin beslenme tedavileri; yaşına, boyuna, vücut ağırlığına, fiziksel aktivite düzeyine, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

 

                                                                                                                                           Diyetisyen Esra KOÇAK

Ziyaret Saatleri


ÖĞLE: 12:30-13:30

AKŞAM: 18:30-19:30

Poliklinik Çalışma Saatleri

Başhekim ile İletişim                                      
 

 

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

İletişim

Sayın Ziyaretçimiz;

Hastanemize göndereceğiniz e-postalar ayırdedilmeksizin tek tek incelenmektedir. Göndereceğiniz e-postaların içeriği ve isminiz, mesaj içeriğine göre gizli tutulacaktır. Mesajlarınız Göndereceğiniz mesajın konusuna göre değerlendirilecektir. 

Mesajlarınızı yazarken lütfen etik kurallara uymaya ve mesaj formundaki bütün alanları "doğru bilgilerle" doldurmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde sizlere sağlıklı bir şekilde ulaşma, yanıt yazma veya teşekkür etme imkanımız olmayacaktır

Uz.Dr.İbrahim AKYILDIRIM
Başhekim/Hastane Yöneticisi
 

 

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

İletişim

Sayın Ziyaretçimiz;

Hastanemize göndereceğiniz e-postalar ayırdedilmeksizin tek tek incelenmektedir. Göndereceğiniz e-postaların içeriği ve isminiz, mesaj içeriğine göre gizli tutulacaktır. Mesajlarınız Göndereceğiniz mesajın konusuna göre değerlendirilecektir. 

Mesajlarınızı yazarken lütfen etik kurallara uymaya ve mesaj formundaki bütün alanları "doğru bilgilerle" doldurmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde sizlere sağlıklı bir şekilde ulaşma, yanıt yazma veya teşekkür etme imkanımız olmayacaktır

Op.Dr. M.İlhan YILDIZ
Başhekim/Hastane Yöneticisi
 

 

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.
 

Site İçi Arama

Aramıza Yeni Katılan Personellerimiz

No result...

Suya Sabuna Dokunun
Hekim Seçme
Recep AKDAĞ
Organ Bağış
Bağımlı Olma Özgür Ol
Hasta Hakları
Anne Sütü
Kan Ver Hayat Kurtar
TELEFON
0(356)4613408 Santral
0(356)4612002 Faks

ADRES: Kayalık Mahallesi-Sağlık Caddesi-No :56

Reşadiye/TOKAT

 
FAKS
----- Döner Sermaye
----- Eczane
----- İlaç Stok
----- Acil Nöbetçi Memuru
----- Hasta Hakları Birimi
----- Satınalma Birimi
----- Merkezi Satınalma
----- Doğrudan Temin
E-POSTA
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
 
 

Reşadiye Devlet Hastanesi Web Sitesi Ziyaretçilere Bilgi Vermek Amacı İle Hizmet Vermektedir. Yayınlan İçerikler Resmi İşlemlere Esas Oluşturmaz.

T.C. Sağlık Bakanlığı | Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu | Tokat İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği

Reşadiye  Devlet  Hastanesi
Tüm Hakları Saklıdır © 2014