Beslenme ve Diyet Köşesi

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME SAĞLIĞIN TEMELİDİR

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışmasını için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna ‘’ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME’’ denir.

Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunda yer alan besinler her öğünde, yeterli miktarda tüketilmelidir.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME ÖNERİLERİ

• Dört besin grubundan her gün yeterli miktarlarda tüketiniz.
  • Çeşitli besinleri tüketmeye özen gösteriniz
  • Öğün atlamayınız. Özellikle kahvaltı yapmadan güne başlamayınız.
  • Vücut ağırlığınızı dengede tutmaya özen gösteriniz.
  • Şeker ve tuz tüketiminizi azaltınız.
  • Tam tahıl ürünlerini tercih ediniz.
  • Doymuş yağlar içeren hayvansal kaynaklı yağlar yerine doymamış yağ asitlerini içeren bitkisel sıvı yağları tercih ediniz.
  • Günde en az 8-10 bardak su içiniz.
  • Güveli besinleri satın alınız ve hijyenik koşullarda hazırlayarak tüketiniz.
  • Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite yapmaya özen gösteriniz.

SEBZE VE MEYVE GRUBU

Tüm sebze ve meyveler bu gruptadır. Bu besinler folik asit, A vitaminin ön öğesi olan karotenler, E, C B2 vitamini ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, posa ve antioksidan özelliğe sahip bileşiklerden zengindirler.

1 porsiyon

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Günlük alınan sebze ve meyvenin en az iki porsiyonu yeşil  yapraklı sebzeler veya portakal, madalina gibi turunçgiller veya domates olmalıdır.

Portakal, elma, armut, muz gibi meyvelerin orta büyüklükteki bir tanesi

Kayısı ve erik gibi meyvelerin 3-6 adeti

Çilek, kiraz gibi meyvelerin 10-15 adeti

Yeşil sebzelerin doğrandığı zaman 2-3 su bardağı dolduran miktarı, bir orta büyüklükte patates, bir orta boy havuç, bir küçük yeşil kabak bir porsiyon olarak kabul edilir.

EKMEK VE TAHIL GRUBU

Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf vb gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek vb. ürünler bu gruptadır. Bu gruptaki beyazlatılmamış besinler özellikle B grubu vitaminler, karbonhidratlar, posa ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeni ile sağlık açısından önemli besinlerdir.

Günlük ne miktarda alınmalı?

Bu gurptan enerji harcamasına göre tüketilmesi gerekir. Eğer kilonuz olması gerekenden fazla ve daha çok oturarak iş görüyorsanız bu grupta yer alan besinleri daha az tüketmeniz gerekir.

Ağırlığa bağlı olarak her öğünde 1-2 ince dilim ekmek ve tahıllardan da 1-3 porsiyon yenilmesi yeterlidir.

1 porsiyon

3-4 yemek kaşığı kadar pilav ve makarna

1 kase çorba

1 orta boy patates

1 dilim börek  bir porsiyon olarak kabul edilir.

SÜT GRUBU

Süt, yoğurt, peynir, çökelek ve süt ile yapılan tatlılar süt grubuna girer. Bu besinler kemiklerin gelişmesi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun temek kaynağıdır. Protein, B vitaminleri, fosfor ve çinko için de iyi kaynaktır.

Günlük ne miktarda alınmalı?

Yetişkinlerin 2 su bardağı, çocuk, ergen, gebe, emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 su bardağı kadar süt grubu besinleri tüketmeleri gerekir.

ET, YUMURTA VE KURUBAKLAGİL GURUBU

Et, tavuk, balık, yumurta, kurufasülye, nohut, mercimek ve ceviz,fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar bu grupta yer alır. Bu grup protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum ve  B vitaminleri için iyi kaynaktır.  Kurubaklagiller bağırsakları çalıştıran posadan da zengindir.

Günlük ne miktarda alınmalı?

Bu gruptan 2 porsiyon tüketilmelir.

Porsiyon ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Et, tavuk, balık vb: 50-60 g (iki köfte kadar)

Kurubaklagiller: 90 g ( bir çay bardağı)

Yağlı tohumlar: 30 g

Yumurta: haftada 3-4 adet tüketilmelidir.

DİYETİSYEN ESRA KOÇAK

Ziyaret Saatleri

ÖĞLE: 12:30-13:30

AKŞAM: 18:30-19:30

Poliklinik Çalışma Saatleri

Başhekim ile İletişim

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

Sayın Ziyaretçimiz;

Hastanemize göndereceğiniz e-postalar ayırdedilmeksizin tek tek incelenmektedir. Göndereceğiniz e-postaların içeriği ve isminiz, mesaj içeriğine göre gizli tutulacaktır. Mesajlarınız Göndereceğiniz mesajın konusuna göre değerlendirilecektir.

Mesajlarınızı yazarken lütfen etik kurallara uymaya ve mesaj formundaki bütün alanları "doğru bilgilerle" doldurmaya özen gösteriniz. Aksi taktirde sizlere sağlıklı bir şekilde ulaşma, yanıt yazma veya teşekkür etme imkanımız olmayacaktır

Uz.Dr.İbrahim AKYILDIRIM
Başhekim/Hastane Yöneticisi

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.

Başhekim/Hastane Yöneticisi - Op.Dr. M.İlhan YILDIZ

Sayın Ziyaretçimiz;

Op.Dr. M.İlhan YILDIZ
Başhekim/Hastane Yöneticisi

İletişim Formu

e-Posta gönder. Yıldızlı (*) alanların doldurulması zorunludur.